Evers stapt op, maar wat doet de luisteraar…

Geschreven door: 

Modern Minds

Datum publicatie:  

02/04/2019

Er is veel over te doen geweest, het vertrek van Edwin Evers bij Radio 538. Sommigen voorspelden het instorten van het aandeel van Radio 538, Qmusic sprong er bijvoorbeeld gelijk op in met een extra editie van ‘Het Geluid’. Op 19 maart zijn de luistercijfers gepubliceerd van de periode januari-februari 2019 dus zonder invloed van de Top 2000 en de kersthits op Sky Radio. Kortom, we kunnen eindelijk zien hoe de vlag erbij hangt bij de verschillende zenders in de nieuwe situatie.

Vergelijk

Omdat de aandelen van de radiozenders het afgelopen jaar sowieso al verschoven zijn, hebben we twee periodes met elkaar vergeleken (beiden op tijdvak ma-vr 06.00-09.00u):

  • Jan-feb 2018 met jan-feb 2019
  • Okt-nov 2018 met jan-feb 2019

Twee dezelfde periodes met elkaar vergelijken is in basis het meest logisch, maar we zijn van mening dat ook de vergelijking gemaakt moet worden met de meest recente meetperiode voor de Top 2000.

Marktaandeel

Kijk je alleen naar periode vs periode zie je dat zowel NPO Radio 2 als Radio 538 een flink stuk aandeel kwijt zijn geraakt ten gunste van met name Qmusic en Radio 10. Kijk je echter naar de vergelijking met okt-nov 2018 zie je dat NPO Radio 2 weer een stukje aandeel heeft teruggewonnen en dat bij Radio 538 wel degelijk een deel van de luisteraars is opgestapt.

Waar zijn de luisteraars heen in de ochtend?

Duidelijk is dat Radio 538 een stuk van het marktaandeel (in dit geval op 20-49) is kwijtgeraakt, in absolute zin 4%, maar dat de exodus vooralsnog uitblijft. Het vertrek van Evers zorgt ook niet voor één duidelijke winnaar, de luisteraars hebben zich verspreid over de verschillende ochtendshows waarbij zelfs Veronica profiteert.

Inzoemen op specifiekere doelgroepen of juist breder kijken zal uiteraard weer een ander beeld laten zien.

Blog

Neem contact op

Informatie

Adres

Bezoek ons