Billboard reclame trends en ontwikkelingen

Geschreven door: 

Niels Perier

Datum publicatie:  

29/04/2022
Wellicht denk je bij het woord billboard aan een aankondiging van een broadway show? Of uit de film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Maar wat is een billboard in Nederland en wat zijn de trends en ontwikkelingen?

Wat is een billboard?

Een billboard is de algemene benaming voor (zeer) grote reclamepanelen door heel Nederland , die gebruikt worden voor  buitenreclame-uitingen. Het zijn groot formaat reclamepanelen, die beplakt worden met een poster of waar een poster in een frame wordt gehangen. Het formaat van analoge billboards is 330 x 236 cm en deze zijn veelal zichtbaar op invalswegen en aan gebouwen in de stad.

Wat is de trend van de billboard?

We zien een grote verschuiving in het mediatype billboard. Al enkele jaren is er een dalende trend van analoge billboards in heel Nederland te zien. Hillenaar en Clear Channel waren jaren terug de belangrijkste aanbieders van billboards, samen met JCDecaux. Clear Channel heeft enkele jaren geleden al besloten om met reclame maken de analoge billboards niet meer te gebruiken. Hillenaar doet dit inmiddels niet meer actief en richt zich meer op (digitale) snelwegmasten. De oorzaak hiervan is dat de vraag naar dit mediatype laag is. De investering werd, in vergelijking met alternatieve mogelijkheden zoals digitaal, als relatief hoog gezien. Is de analoge billboard dan verdwenen uit het medialandschap of zijn er alternatieven gekomen? Analoge billboards zijn nog in te zetten in Nederland in Amsterdam, Rotterdam, Zwolle, Zoetermeer, Den Haag, Enschede, Arnhem, Nijmegen, Doetinchem en Leeuwarden. Voor kleinere exploitanten liggen er kansen om lokaal analoge billboard frames over te nemen. Maar het belangrijkste alternatief en wat sterk groeit is de digitalisering van billboards.

Billboards worden steeds meer digitaal!

Waar de (analoge) billboards langzaamaan verdwijnen in het landschap is er een sterke opkomst van de digitale billboards. Zo breiden Ocean Outdoor en BlowUp Media hun digitale netwerk aan City Screens (groot formaat digitale schermen) uit. Heeft JCDecaux zijn netwerk aan Metropole/Avenue panelen die al in Rotterdam en Amsterdam te vinden zijn onlangs vergroot met nieuwe schermen in Breda. Global (voorheen Exterion) zijn digitale billboards in Ede, Leiderdorp en Diemen heeft staan en heeft Clear Channel zijn City Live XL schermen in Utrecht, Maastricht en Tilburg staan.  Zoals je merkt gebruiken de exploitanten JCDecaux, Global en Clear Channel ieder hun eigen benaming voor de digitale billboard waarmee zij reclame maken. Dit is in verhouding een Abri is, alleen dan 2x zo groot. Er wordt ook gesproken over XXL Abri’s, om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken voor de adverteerder. Daarnaast groeit het aanbod aan digitale billboards bij de kleinere exploitanten zoals Mundu en Bereik.nl, waardoor er voor de adverteerder steeds meer keuze is om digitaal op billboards (lokaal) te adverteren.

WARC publiceerde dat Digitale OOH reclame momenteel de OOH-groei leidt, met billboards die effectief zijn om de aandacht van de consument te trekken met extra vermelding dat het mediatype vooral ook is om een jonger publiek te trekken.

De voordelen van digitale billboards

Veel grote bedrijven zetten digitale billboards in en er komt dus ook steeds meer keuzemogelijkheid voor het soort billboardreclame dat jij wil inzetten. Dat is niet het enige voordeel van deze reclamevorm. Wij bespreken de belangrijkste voordelen:

  1. Altijd zichtbaar: met digitale reclames heeft de consument de keuze om weg te klikken of door te scrollen. Door met (digitale) billboards te werken op strategisch drukke plekken kan je de impact en het bereik van jouw reclame meer in eigen hand hebben. 
  2. Bepaal zelf de meest impactvolle locatie: of het nu bij de snelweg, jouw eigen bedrijf of een druk kruispunt is: met een billboard bepaal je zelf waar jij zeker weet dat veel mensen jouw reclame voorbij zien komen. 
  3. Bouw je naamsbekendheid: omdat de meeste mensen dezelfde billboards vaker zien, word het makkelijker om het product en het bijbehorende bedrijf te onthouden. 
  4. Verscheidenheid aan klanten: in plaats van extra geld besteden aan onderzoeken naar nichegroepen, kan je met billboards een groot deel van de diverse bevolking bereiken. 
Deze reclamevorm bied jouw bedrijf dus de mogelijkheid écht in het hoofd van de klant te blijven zitten. 

Billboard langs de snelweg zijn reclamemasten

Wereldwijd spreken van billboards die verspreid staan langs zowel snel- en uitvalswegen, als op doorgaande routes en midden in het centrum van gemeenten. In Nederland spreken we daarentegen niet meer over billboards als we het hebben over reclame langs snelwegen. In plaats daarvan spreken we van reclamemast(en) (of snelwegmasten), die je zowel waar analoog als digitaal in kan zetten. Adverteren op reclamemasten kan je op bijna elke snelweg in Nederland. Waar in de randstad de digitalisering van de reclamemasten in rap tempo plaatsvindt, blijven provincies als Groningen, Drenthe en Limburg nog veelal traditioneel analoog.

Een opvallend feitje: Uit GWI-gegevens blijkt dat advertenties langs de weg het meest memorabele out-of-home (OOH) formaat zijn: 45,6% van de forensen beweert zich advertenties te herinneren die te zien waren tijdens hun laatste woon-werkverkeer-rit.

We kunnen dus wel stellen dat we als klein kikkerlandje een grote diversiteit aan “billboards” hebben om op te adverteren. Al die drukte is er niet voor niets. Sterker nog: het bord langs de weg heeft impact. Out-of-home is wereldwijd inmiddels hersteld van de pandemie, en billboards langs de weg lijken het meest memorabele formaat te zijn. Dat schrijft WARC naar aanleiding van data die het ophaalde bij Target Audience GWI. In het vierde kwartaal van 2021 zei 16,4% van de internetgebruikers dat ze nieuwe merken of producten ontdekten via advertenties op billboards. Hierin is geen onderscheid gemaakt of het hier gaat om de analoge-, digitale billboards of de reclamemast langs de snelweg. Maar feit is wel dat “Billboards” een succesvolle bijdrage kunnen leveren aan je campagne. Of dit nu analoog, digitaal, langs de (snel)weg of in het winkelcentrum is. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Blog

Neem contact op

Informatie

Adres

Bezoek ons