De radiostrijd in de ochtend

Geschreven door: 

Floor Seelen

Datum publicatie:  

06/01/2022

Zo rond de jaarwisseling kreeg de mediawereld het nieuws dat Frank Dane vertrekt bij Radio 538. Dat de vervanger van Edwin Evers niet het marktaandeel heeft kunnen doen groeien is duidelijk. Op 3 januari 2022 startten Wietze de Jager en Klaas van Eerden als duo en gingen de strijd aan voor de populairste ochtendshow op radio. Wat dit voor invloed heeft op het radiolandschap, heeft Zuiver Media uitgezocht.

Het begin van het einde

Begin 2019 vervingen Frank Dane en zijn team Edwin Evers, de meest favoriete DJ bij Radio 538. Frank Dane had al langer de ambitie om de ochtendshow in te vullen en zou een jonger luisterpubliek mee trekken. Helaas bleek dit niet het geval, een half jaar heeft Dane het marktaandeel met zijn ochtendshow enigszins gelijk kunnen houden. Daarna daalde de cijfers steeds meer.

Eind 2018 startten Mattie en Marieke als duo bij Qmusic en timmerden flink aan de weg. In september 2020 resulteerde dit in een marktleiderschap binnen de doelgroep 20-49 jaar. Afgelopen jaar daalde het marktaandeel van Radio 538 naar 9,4% op de brede doelgroep 10+ en 15,4% op 20-49: het laagste aandeel in 20 jaar. Wellicht was dit de druppel voor John de Mol, na een verval van 6.5% sinds 2018.

Ook met de luistercijfers van Radio Veronica en Sky Radio gaat het minder. In oktober 2020 besloot Giel Beelen van Radio Veronica naar NPO Radio 2 te verhuizen. Wilfred Genee lijkt daarna de cijfers van Veronica redelijk op te krikken, maar sinds hij heeft aangegeven te stoppen daalt het aandeel van de ochtendshow weer.

De strijd om het aandeel in de ochtend

Dat John de Mol officieel de strijd aangaat om het beste ochtendprogramma is duidelijk. Nadat het nieuwe programma bekend werd, waarbij Wietze de Jager en Klaas van Eerden worden ingezet, werd Frank Dane aan de kant geschoven. Director Coco Hermans van Radio 538 zegt in Adformatie dat de stap erg logisch is: ‘Het is voor een hitstation heel belangrijk met de luisterbehoefte mee te groeien. Wietze, Klaas en Mart Grol (sidekick en nieuwslezer) hebben ook de afgelopen zomer weer bewezen tussen de luisteraars te staan en met enorm veel creativiteit, energieke en onderscheidende radio te kunnen maken.’ Wietze maakte in 2018 de overstap van Qmusic naar Radio 538 en presenteerde de vrijdagavond en een lunchprogramma in het weekend. Klaas van der Eerden was al een collega van Wietze bij dit weekendprogramma. Nu Wietze de Jager een ochtendprogramma gaat presenteren, gaat hij regelrecht de strijd aan met zijn oud-collega bij Qmusic: Mattie Valk.

Wat betekent dit voor 2022?

Zal de wraak van Wietze zoet zijn en het aandeel van Qmusic afsnoepen? Of is John de Mol niet opgewassen tegen het Qmusic-duo? Hoewel Coco Hermans aangeeft met Frank Dane te willen blijven samenwerken, is het niet duidelijk wat hij precies gaat doen. Wij gooien een klein proefballonnetje op: wellicht kan hij naar Radio Veronica? In ieder geval zal de strijd tussen de Talpa-zenders en Qmusic in 2022 alleen maar heftiger worden.

Blog

Neem contact op

Informatie

Adres

Bezoek ons