Ideële reclame is belangrijk voor ons bewustzijn

Geschreven door: 

Floor Seelen

Datum publicatie:  

08/07/2022
Sinds de coronatijd leven we volgens veel media in een maatschappelijke crisis. Door weinig aandacht voor zorg, horeca en onderwijs is het maatschappelijke bewustzijn gedaald. Daarom zijn campagnes voor het algemeen welzijn van de bevolking juist nu zo belangrijk. Dit noemen we ookwel ideële reclame.

Wat is ideële reclame?

Ideële reclame wordt ookwel vertaald als reclame met een maatschappelijk doel. Of belangeloze reclame voor het welzijn van de bevolking. Het gaat hierbij om het creëren van bewustwording. Vroeger moesten we dan gelijk denken aan campagnes van de overheid zoals ‘BOB reclames’ of ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Wat dicht naast ideële reclame ligt is charitatieve reclame. Ideële reclame kan gezien worden als idealistisch en non commercieel. Charitatief is vertaald liefdadig. Alle organisaties of stichtingen met een CBF- of ANBI status vallen binnen de categorie charitatief of algemeen nut.

Het begon met SIRE

Het begon in 1967 toen de Stichting Ideële Reclame werd opgericht, SIRE. Verschillende communicatieprofessionals wilde maatschappelijke problemen onder de aandacht brengen. Niet alleen besluitvormers en politici, maar bij de hele Nederlandse bevolking. Door breed draagvlak te creëren voor bepaalde problematiek moesten mensen in beweging komen. Bijvoorbeeld door hun dagelijkse routine te doorbreken of door een debat aan te jagen en zaken bespreekbaar te maken.

Wat is het effect van non commerciële reclame?

Hoe goed deze non commerciële campagnes werken zien we terug in een aantal voorbeelden. Een bekend voorbeeld is de opbrengst van Giro 555. Maar liefst 16,2 miljoen euro werd opgehaald met de campagne ‘Samen in actie voor Oekraïne’. Een andere bijzondere campagne was die van SIRE #DOESLIEF. Deze crossmediale campagne moest zorgen dat we allemaal wat aardiger tegen elkaar zouden doen op straat, in het verkeer en op social media. Vanaf het begin van deze campagne in 2019 werd de hashtag massaal opgepikt. Inmiddels wordt de hastag standaard meegenomen in ons vocabulaire en heeft de campagne vele awards gewonnen zoals de Effie award 2019 en een Grand Esprix 2020.

Het verschil tussen charitatieve en ideële reclame

In tegenstelling tot commerciële reclames hebben ideële en charitatieve reclames geen commercieel doel. Het doel van ideële reclame is niet om de verkoop te stimuleren of het imago te verbeteren, maar om bewustwording en gedragsverandering in de maatschappij te creëren. Het verschil met charitatieve reclame is dat deze organisaties vaak fondsen- of ledenwerving als doel hebben. Een aantal televisie-, en radio-exploitanten bieden hiervoor een speciaal tarief.

Wat zijn de voordelen van charitatieve inkoop?

Elke organisatie die zich inzet op filantropisch vlak, een goed doel, met een keurmerk kan hiervan gebruik maken. Dit zogeheten CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) of ANBI-keurmerk maakt dat een organisatie van een charitatieve korting kan genieten die kan oplopen tot 75%. De voorwaarde voor de korting is dat de reclameboodschap niet commercieel mag zijn. Oftewel: de campagne mag niet aanzetten tot het kopen van een bepaald product of gebruikmaken van een dienst die in de handel te krijgen is. Zo mag een museum reclame maken voor een nieuwe tentoonstelling, maar niet aanzetten tot kaartverkoop. Wel mag een goed doel oproepen tot doneren.

Reclame maken voor jouw onderneming

Wil jij voor jouw merk ook ideële reclame maken om bewustwording te creëren? Ga dan met onze rtv-experts in gesprek over de mogelijkheden. Wij gaan graag voor je aan de slag!

Toch liever reclame willen maken met commerciële doeleinden? Geen probleem, Zuiver Media is van alle markten thuis. Wij stemmen de mediastrategie af op jouw doelstellingen en adviseren welke medium geschikt is om jouw boodschap over te brengen bij de doelgroep. Denk hierbij aan folderverspreiding, maar ook buitenreclame of televisie.

Blog

Neem contact op

Informatie

Adres

Bezoek ons