Lineaire TV blijft favoriet op het grote scherm

Datum publicatie:  

02/09/2024

Televisie, ooit het centrum van onze woonkamers, concurreert nu met meerdere apparaten – smartphones, laptops en tablets – en een breed aanbod aan inhoud en aanbieders. Longform, shortform, social video; de opties om video te consumeren worden steeds verder uitgebreid. Maar welke vorm is nu favoriet? RTL AdAlliance deed er onderzoek naar in de derde editie van het The New Life of The Living Room onderzoek. Wij zetten de belangrijkste punten rondom de huidige videoconsumptie voor je op een rij.

Favoriete apparaten voor videoconsumptie

TV in de woonkamer blijkt nog altijd onmisbaar. Met name vanwege het sociale aspect binnen huishoudens. Zo brengt het mensen samen en zorgt het voor leven in de brouwerij. In juni 2024 brachten Nederlanders gemiddeld 196 minuten per dag voor het scherm door. De televisie is dan ook nog altijd het favoriete videoapparaat van Europeanen.

Tegenwoordig brengen we dagelijks veel tijd door op onze smartphones, zo’n 2 uur en 21 minuten. Het kan dan ook als een verrassing komen dat smartphones niet op de eerste, maar op de tweede plek eindigen. Op de derde plaats eindigen PC’s.

Als algemene regel voor het apparaatgebruik geldt: hoe langer de content, hoe groter het scherm.

Lineaire TV blijft de eerste keuze

Een groot deel, maar liefst 78%, van de Europeanen heeft in 2024 een smart TV. Twee jaar geleden was dit nog 71%. Smart TV’s worden snel populair en veranderen de manier waarop kijkers videocontent consumeren. De mogelijkheid om te kijken waar en wanneer je wilt en de toegang tot streamingdiensten blijken de belangrijkste redenen voor het gebruik van Smart TV’s.

Ondanks de opkomst van digitale videocontent, blijft lineaire TV populair. Opvallend is dat lineaire TV nog steeds de eerste keuze is wanneer we de televisie aan zetten. Lineaire TV is op ons continent het meest bekeken videocontent kanaal op televisieschermen. In heel Europa wordt het meest naar nieuws en (licht) informatieve programma’s gekeken.

Videocontent op het televisiescherm

Er zijn verschillende opties om videocontent te kijken op de televisie. Als eerst uiteraard lineaire TV, het bekijken van programma’s op het moment dat ze worden uitgezonden. Smart TV’s bieden ook de mogelijkheid om gebruik te maken van apps als Netflix, Videoland of YouTube. Maar er is meer. We zetten drie belangrijke termen op een rij.

SVOD
SVOD staat voor Subscription Video on Demand. Dit gaat om streamingdiensten die betaalde videocontent aanbieden, zonder advertenties. Denk hierbij aan Netflix.

BVOD
BVOD staat voor Broadcast Video on Demand. Broadcasters – omroepen zoals NPO – stellen je in staat om online de videocontent die ook wordt uitgezonden op lineaire TV te kijken. Een voorbeeld hiervan is NPO Start, waarmee je reguliere TV kijkt met een aantal advertenties.

AVOD
AVOD staat voor Advertising-based Video on Demand. Dit zijn video’s, films en series die je gratis kunt bekijken, in ruil voor reclames die je niet kunt overslaan. Bijvoorbeeld op YouTube. De advertenties kunnen gericht zijn op demografische doelgroepen. AVOD is voordelig voor adverteerders, omdat zij hun producten op deze manier goed onder de aandacht van de doelgroep kan brengen.

SAVOD
SAVOD staat voor Subscription Advertising on Demand. Hiermee kunnen de streamingdiensten optioneel de abonnementskosten verlagen, in ruil voor het uitleveren van advertenties in de vorm van pre- en midrolls. Dit blijkt al snel succesvol. Zo is bij Videoland in 2024 42% van de nieuwe instroom ad supported. Inmiddels zijn ook HBO en SkyShowtime hiermee gestart.

TVOD
TVOD staat voor Transaction Video on Demand. Bij dit principe koop je een of meerdere films voor een bepaalde tijd. Denk aan de bekende voorbeelden, zoals Pathé Thuis en Amazon.

Weerstand tegen advertenties

Hoewel er veel mogelijkheden zijn om te adverteren rondom videocontent op de televisie, is de advertentietolerantie laag. De meest irritatie komt voor bij advertenties op YouTube. 57% van de kijkers geeft aan zich hieraan te storen. Daarna volgt lineaire TV met 50% en BVOD met 49%. Bij BVOD ligt dit percentage vermoedelijk lager vanwege de doelbewuste keuze om programma’s te kijken en het lage aantal advertenties, in tegenstelling tot langere reclameblokken bij lineaire TV.

In het onderzoek worden Europese data vergeleken met data in Amerika. Daar ligt deze weerstand een stuk lager. 50% van de Amerikaanse kijkers is zelfs geneigd om actie te ondernemen na het zien van een advertentie. In Europa gaat slechts 26% van de kijkers actief op zoek naar het merk van de reclame.

Bezuinigen op videocontent

Toch zijn we in Europa niet van plan om te bezuinigen op de mogelijkheid om videocontent te kunnen bekijken op de televisie. Slechts 13% van de Europese kijkers geeft aan in de komende zes maanden minder geld uit te willen gaan geven aan TV kijken.

Bereik jouw doelgroep op het grote scherm

Het onderzoek van AdAlliance benadrukt dat de westerse kijkers het televisiescherm belangrijk vinden. De kijkers bevinden zich actief achter het televisiescherm. Er worden steeds meer opties om content te kijken toegevoegd aan het televisielandschap. Ook voor adverteerders staat het landschap dus niet stil. Zo blijven de advertentiemogelijkheden uitbreiden met de komst van mogelijkheden zoals SAVOD abonnementen.

Adverteren op het televisiescherm

Het grote scherm is dus nog altijd een zeer geschikt medium om een brede groep televisiekijkers te bereiken. Benieuwd hoe je jouw doelgroep het best kunt bereiken? Via digitale video of lineaire TV? Onze specialisten denken graag met je mee. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Blog

Neem contact op

Informatie

Adres

Bezoek ons