Video marketing spreekt mensen aan

Geschreven door: 

Modern Minds

Datum publicatie:  

01/11/2021

Het is je vast niet ontgaan: de populariteit van video marketing is al jaren aan het toenemen. Mede doordat de kijktijd van online video blijft stijgen en er ook steeds meer platformen bij komen waar video een belangrijke rol speelt. Lees hier meer over de ontwikkelingen rondom video marketing en hoe je dit kan inzetten voor je merk!

Ook de coronacrisis heeft hier veel invloed op gehad. De vraag naar online video werd alleen maar groter omdat we simpelweg meer tijd hadden door de lockdown. Maar de pandemie heeft er ook voor gezorgd dat er op een andere manier video’s worden gemaakt. De maatregelen beperkten de mogelijkheden waardoor de online video’s echter en authentieker zijn. Het hoeft allemaal niet meer tot in de puntjes geproduceerd te worden.

Daarnaast heeft TikTok een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkelingen binnen video marketing. TikTok is booming, het social videoplatform brak tijdens de eerste lockdown van de coronapandemie definitief door. En ook hier werd duidelijk: iedereen kan videocontent maken. Het hoeft niet volledig geproduceerd te worden, het gaat om echtheid en authenticiteit. Dat is wat consumenten willen zien! Niet alleen in online video content van vrienden en influencers, maar ook van bedrijven.

Populariteit van video marketing

De populariteit van video marketing is niet alleen in een stroomversnelling geraakt omdat we meer tijd hadden. Consumenten zijn door de coronacrisis ook digitaler geworden, video heeft hierbij een steeds prominentere rol in ons leven gekregen. Van videomeetings tot webinars en van videocontent op TikTok tot aan instructievideo’s op YouTube. Laatstgenoemde is ongekend populair. Je kunt bijna alles leren via video! Ook bedrijven springen hierop in door instructievideo’s te maken die tevens een bijdrage leveren aan marketingdoelstellingen. We zijn in sneltreinvaart aan video gewend geraakt het afgelopen jaar. Dit gold natuurlijk al voor jongeren, maar we zien dat deze ontwikkeling is doorgetrokken naar oudere leeftijdsgroepen. Online video spreekt steeds meer mensen aan en leent zich daarom heel goed voor het bereiken van verschillende doelgroepen.

Online video zorgt voor stijging advertentiebestedingen

Als bedrijf is het belangrijk om in te spelen op de ontwikkelingen rondom video marketing. De vraag naar online video vanuit consumenten is hoog én het is de krachtigste manier om emoties op te roepen wat een positieve invloed heeft op de besluitvorming van consumenten. Door de toenemende consumptie van video content, wordt de rol van video marketing alleen maar groter. Dit zien we ook terug in de online advertentiebestedingen. Video is de afgelopen jaren de grootste aanjager geweest van de groei van online advertentiebestedingen. Uit het Digital Ad Spend Report Netherlands 2020 blijkt dat de online video bestedingen met 19% gegroeid zijn ten opzichte van 2019. Waarbij met name outstream video een belangrijke bijdrage aan de groei heeft geleverd, dit zijn video advertenties die getoond worden op sites waar geen videocontent staat, dus niet in een videoplayer zoals YouTube. Uit deze cijfers kunnen we opmaken dat online video flink is gestegen tijdens de coronapandemie.

De rol van video marketing in de customer journey

Waar voorheen video marketing vooral werd ingezet voor branding en awareness campagnes (see fase), zien we tegenwoordig online video steeds vaker terug in de think- en do-fase. Video biedt hiermee kansen om op nieuwe manieren de doelgroep te activeren. De consument wordt door middel van video overtuigd om een product of dienst te kopen. Met de juiste creatieve boodschap kan video binnen elke fase van de customer journey ingezet worden.

Online video ook van belang bij content marketing

De populariteit van video marketing zien we niet alleen terug in betaalde mediacampagnes, maar ook bij contentmarketing is het aan te raden om online video een prominente rol te geven. Al jaren daalt het organisch bereik van berichten op platforms zoals Facebook en Instagram. De algoritmes bepalen of een bericht van een bedrijf op de tijdlijn van volgers verschijnt. Slechts een klein percentage van deze berichten wordt doorgelaten. Wie zichtbaar wil zijn, zal daarom het type content moeten aanpassen aan de voorkeuren van een continu veranderend algoritme met continu veranderende voorkeuren. Zo krijgen organische berichten met online video voorrang bij Facebook en Instagram. Hiermee spelen de platformen in op de vraag vanuit hun gebruikers: meer online video.

Benieuwd naar wat video marketing voor jouw bedrijf kan betekenen?

Hoe ontwikkel je een effectieve videostrategie waarbij het juiste type video voor de juiste doelgroep en doelstelling wordt ingezet? En welke media KPI’s moet je gebruiken om te kunnen sturen op meetbaar effect? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Blog

Neem contact op

Informatie

Adres

Bezoek ons